Katter har tradisjonelt hatt liten status i Norge. Det er tydelig at dette forandrer seg! Fler og fler planlegger kjøpet/anskaffelsen av katt, og selv de som tar en bestemmelse på sparket, lar sjeldnere kattene gå for lut og kaldt vann.
Katter klarer seg ikke alene! De trenger oss.
1. Vaksine
Vaksine av katten er veldig viktig, da kun 12-14% av kattene i Norge blir tradisjonelt vaksinert. Det gjør at smittepresset er høyt. Utbrudd av sykdommer kommer jevnlig, og mange vil resultere i at katten kan dø.
Ved vaksine, skal veterinæren gå nøye over katten, for å se om man finner tegn til skjult sykdommer. Det gjøres en gang i året, og fanger opp problemer. De som ikke vaksinerer, og det er alt for mange av dem, de finner ofte ikke disse probelmene før det har gått veldig langt, og skadene blitt omfattene. Når vi spør rutinespørsmål, som fanger opp mange mulige problemer, så har vi en god mulighet til å løse ett problem før katten får alvorlige komplikasjonser som følge av dette. Gode eksempler på sykdommer vi finner ved vaksine, er tannsykdommer, svulster, hjerteproblemer, nyreproblemer, og vektrelaterte problemer.
2. ID merking
Det er viktig at alle merker kattene sine. Jeg mener det burde være lovpålagt, og det var en stor skam at Mattilsynet i sin tid stoppet lovpålagt id-merking.
Mange tror ikke at kjæledyret kan stikke av, men det kan fort skje. Pusen kan bli jagd av annen katt, eller hund, den kan følge sine naturlige drifter (og de kan trekke pusen langt avgårde), og den kan rett og slett være nysjerrig. Vi kommer i kontakt med mange katter som har blitt påkjørt, eller på en annen måte funnet skadet. Tidligere kunne vi gjøre noe for disse pusene, men MT bestemt i 2012 at nødhjelp til dyr skulle være begrenset til en enkel undersøkelse og avlivning. Så har ikke pusen id-merke, eller tegn på at den er eid, så blir den avlivet hvis den kommer inn syk. All erfaring viser at det er veldig usannsynlig at eier melder seg innen rimelig tid. Med id-merking, ville jeg funnet eier i løpet av minutter!
Når du har id-merket katten din, så har du også vist ansvar! Du har sagt at du er en person som tenker på dyret ditt, og har vurdert ditt kattehold!
3. Forsikring
Mange lurer på hvorfor de skal forsikre katten sin, da den er billig i anskaffelse. Selv om kjøpesummen er lav, eller til og med gratis, så er koster det like mye å behandle en villkatt, som en avlshund.
Katter får en god del skader etter bitt, og etter fall og påkjørsler. Spørsmålet vi ønsker at katteeiere stiller seg når du anskaffer katt (helst før) er hva de vil og kan gjøre når katten blir syk. Hvis du har bestemt at katten kun skal avlives, så er det ikke noe behov for forsikring. Men hvis du ønsker å behandle katten, så bør du ha forsikring. En utrykning utenom åpningstid, med stabilisering, intravenøs væske, blodprøver, røntgen og ultralyd, blir fort på 10000 kroner. Har du forsikring, så kan vi fokusere på det medisinske, og ikke det økonomiske. For å velge halvparten av prøvene gir ikke halvparten så god undersøkelse, bare en masser av spørsmål som man ikke kan besvare.
Agria er det selskapet vi anbefaler, og vi anbefaler at dere ringer Elizabeth Nordhammer på tlf 99754808 (ombud for Agria), og informerer at du har vært i kontakt med oss; hun er flink til å gi deg de tilbudene som gjør deg trygg som katteeier. Agria har den store fordelen, i tillegg til at de har en veldig god forsikring, at vi kan ta direkteoppgjør med forsikringen. Vi ordner alt, og du må bare betale egenandelen. Med andre selskap, så må du legge ut, før du kan kreve tilbake fra forsikringsselskapet. Det er også mye skrevet med liten skrift, som kan gi deg ubehaglige opplevelser. Agria tegnet i tidlig alder, vil absolutt minimere denne risikoen.
Dyr bør være forsikret hele livet, og det er ikke problem å tegne forsikring på en eldre katt. Alderdom er ingen sykdom, men med alderdommen, kommer det mange slitasjeskader og sykdommer; de fleste av dem klarer vi å gjøre noe med!
4. Kastrering
Kastrasjon av katten anbefales, for å redusere smittepresset, da katter trekker mindre rundt, og for å redusere produksjonen av villkatter. Kastrasjon bør gjøres ved 5-6 måneders alder både på hunn- og hannkattene. Det er store fordeler ved å kastrere en hunnkatt før den får sin første løpetid.
P-piller skriver vi ikke ut. Hvis du skal drive med oppdrett, eller katten er for syk til å bli kastrert, så har vi en chip vi kan sette under huden til pus, som gir 5-6 måneders utsettelse av løpetiden. P-piller gir veldig mange forskjellige bivirkninger, og de kan fort bli drektige selv om de går på pillen, og avkommet blir ikke friske.
5. Ernæring
Du er hva du spiser! Det gjelder også katten. Det er veldig viktig at katteungene får et bra balansert og næringsrikt fôr. Personlig stoler jeg kun på Hill’s, Royal Canine, og Eukanuba; det er tre gode fôr, med en god kvalitetskontroll. Det er ingen som kontrollerer innholdet i dyrefôr, eller noe annet som har med dyr å gjøre, før de kommer til butikken. Tillitt er derfor veldig viktig.
Når pusen blir kastrert, bør det byttes fôr for å følge det forandret behovet til pusen. Sykdommer som viser seg, vil også lett kunne bli behandlet med skikkelig fôr. Når det gjelder overvekt, er det veldig mange ting man må tenke på; å sulte dyret er ikke en god løsning, og vil faktisk kunne være farlig. Når vi har kraftige katter som plutselig slutter å spise, så er det fare for at fettet mobiliseres og setter seg fast i leveren. Det er viktig å få kattene til å spise fort. Vi har faktisk en god del lever problemer som følge av tannproblematikk på katt, hvor katten slutter å spise.
Det er flere ting, men her tror jeg du som leser har falt av :). Når du kommer inn til vaksine, så tar vi opp de tingene som vi er bekymret for, og vi ønsker samtidig at du tar opp de tingene som bekymrer deg. Er du usikker, er vi alltid tilgjengelig på tlf 35992250.
Ha en god dag 🙂
Dyrlegen.
Legg igjen en kommentar